tiistai 15. marraskuuta 2011

Katsotuimmat kotimaiset elokuvat

Löysin netistä listan kaikkien aikojen katsotuimmista kotimaisista elokuvista. 20 katsotuimman listalla vain yksi on tältä vuosituhannelta, kaikki muut on 1980-lukulaisia tai vanhempia. Huomaa tosiaan, että suomifilmin kulta-aika meni jo ja sen jälkeen vaan Uunot on vetäneet porukkaa leffateattereihin.

Ja se lista on siis tässä:
1. Tuntematon sotilas / Edvin Laine, 1955
2. Kulkurin valssi / Toivo Särkkä, 1941
3. Täällä Pohjantähden alla / Edvin Laine, 1968
4. Juurakon Hulda / Valentin Vaala, 1937
5. Siltalan pehtoori / Risto Orko, 1934
6. Kaivopuiston kaunis Regina / Toivo Särkkä, 1941
7. Uuno Turhapuro armeijan leivissä / Ere Kokkonen, 1984
8. Kaunis Veera / Ville Salminen, 1950
9. Jääkärin morsian / Risto Orko, 1938
10. Laulu tulipunaisesta kukasta / Teuvo Tulio, 1938
11. Maa on syntinen laulu / Rauni Mollberg, 1973
12. Käpy selän alla / Mikko Niskanen, 1966
13. Talvisota / Pekka Parikka, 1989
14. Pahat pojat / Aleksi Mäkelä, 2002
15. Uuno Turhapuro / Ere Kokkonen, 1973
16. Uuno Epsanjassa / Ere Kokkonen, 1985
17. Tuntematon sotilas / Rauni Mollberg, 1985
18. Uuno Turhapuro menettää muistinsa / Ere Kokkonen, 1982
19. Uuno Turhapuro muuttaa maalle / Ere Kokkonen, 1986
20. Loma / Risto Jarva, 1976
(Listan lähde: Kansallinen audiovisuaalinen arkisto)

Mä olen näistä nähnyt vain yhdeksän: Uunojen lisäksi Kulkurin valssi, Kaunis Veera, Käpy selän alla ja Pahat pojat. Näistä kaikki muut paitsi viimeinen on mun suosikkileffoja. Mulla on aukko sivistyksessä Linna-filmatisointien kohdalla, mutta niitä enemmän kiinnostaisi kyllä muut 1930-50-lukujen filmit. Ihmettelen vaan, että miksi niistä osaa ei löydy dvd:llä (jotain ihme randomeita löytyy, mut ei sit katsotuimpia - outoa).

3 kommenttia:

  1. Tästä listasta näkyy hyvin, että elokuvissa käynti väheni rajusti televisioiden lisääntyessä, ja varsinkin 1970-luvulla kun väritelevisiot tulivat yhä useampiin koteihin. Uusilla elokuvilla ei ole mitään mahdollisuutta päästä listalle pitkiin aikoihin, sillä television elokuvatarjonnan lisäännyttyä räjähdysmäisesti yksittäisen elokuvan katsojamäärät jäävät pakolla alhaisiksi.

    Elokuvateatterien määrä on myös vähentynyt ja lipunhinnat nousseet niin korkeiksi, että on vaikea kuvitella elokuvan nousevan pelkillä elokuvateatterin katsojamäärillä listalle. Ellei sitten joku lastenlokuva, niitähän arvostetaan vielä jos ovat hyvin tehtyjä. Lastenelokuvia katsotaan sitten jälkikäteen myös paljon dvd-levyiltä, mutta ne eivät varmaankaan tilastoidu tähän listaan mitenkään.

    Minä taidan olla nähnyt näistä 15 kappaletta, useimmat jo lapsena, sillä äitini katsoi mielellään vanhoja kotimaisia elokuvia. Uupumaan jäävät vain Siltalan pehtoori, Jääkärin morsian, Laulu tulipunaisesta kukasta, Maa on syntinen laulu ja Käpy selän alla. Nämä juuri siksi, etteivät kiinnostaneet lasta. Sotaelokuvat olen sitten nähnyt myöhemmin teini-iällä. Aikuisiällä näitä ei ole juuri tullut katsottua, Pahoja poikia tietysti lukuunottamatta.

    VastaaPoista
  2. Jeps, elokuvakäyntien määrän vaihtelut lienee myös jossain listatut mutta oletan minäkin niiden tippuneen television myötä (ja teatterien vähenemisen ja lipunhintojen nousemisen).
    Mutta ehkä sisällölläkin oli vaikutusta asiaan ja ehkä jossain vaiheessa oli yleinen mentaliteetti että kun harvakseltaan mentiin teatteriin katsomaan niin katsottavaksi valittiin sitten joku tunnettu perusjuttu eli Uuno.

    Minä laskin että olin nähnyt vain kuusi ja ehkä kaksi vielä päälle joista en ole ihan varma. Noita vanhoja suomalaisia on tullut jonkin verran viime aikoinakin katseltua mutta enemmän niitä ihme randomeita, nämä isoimmat 30-50-luvun leffat ovat toistaiseksi jääneet näkemättä.
    Yleensä aika epätasaista kamaa vanhemmat suomalaiset, monesta leffasta löytyy hienoja yksittäisiä roolisuorituksia, loistavia kohtauksia, hyvää kuvausta, nokkela juoni yms. mutta käytännössä joka leffassa jotain tehdään myös todella väärin.

    VastaaPoista
  3. Ihan hyviä huomioita teillä molemmilla. :) Nykyisistä DVD-myynneistä kertova tilasto olisikin varmaan ihan toisennäköinen kuin tämä.

    VastaaPoista