lauantai 12. marraskuuta 2011

Kuvakirjoja

Jukka Parkkinen, Pia Westerholm: Karhumäen Otso ja Karhunkierros. WSOY 2008.

Karhut Otso, Amalia-täti ja konstaapeli Oiva Karhunen lähtevät eräretkelle Karhunkierrokselle. Toimintaa ja sähläystä on matkan varrella paljon. Karhukolmikko seikkailee myös samojen tekijöiden Karhukirjeitä-sarjan kertomuskirjoissa. Tämä on ensimmäinen kuvakirja, joka kertoo samasta porukasta ja on siis suunnattu ehkä hivenen nuoremmalle lukijakunnalle. Pidin kirjaa hauskana, mutta hauskuus ei perustu samalla tavalla sanaleikkeihin kuin niissä kertomuskirjoissa. On kuitenkin kiva lukea vaihteeksi samoista hahmoista enempien kuvien kanssa. Kokonaisuutena kirja on hyvä, toivottavasti näitä tulisi enemmänkin.

Astrid Lindgren ja Björn Berg: Eemelin suuri kuvakirja. WSOY 2004.

Eemelin suuri kuvakirja on yhteisnide viidestä kuvakirjasta, jotka kaikki kertovat Vaahteramäen Eemelistä. Se sisältää kirjat Se Eemeli, se Eemeli, Eemeli ja Liinan poskihammas, Eemelin sadas puu-ukko sekä Eemeli ja keittokulho. Kaikki jutut ovat tuttuja myös niistä paksummista Eemeli-kertomuskirjoista. Ainoa uusi asia tuntui olevan se, että osa ensimmäisen tarinan teksteistä oli runomuodossa.

Tämä on kunnollinen paketti Eemeliä. Kirjassa on paljon tekstiä ja kuvia, joten se on tavallaan kuin välivaiheena kuvakirjoista oikeisiin kertomuskirjoihin siirtyville lapsille. Toki se toimii myös ääneenluettuna vaikka iltasatuna. Onhan se myös ihan kiva, että Eemeli-kirjoista voi siis valita enemmän tai vähemmän kuvallisen version. Kirja on takuuvarmaa Eemeli- ja Lindgren-laatua, joka kestää vuodesta toiseen.

Kim Fupz Aakeson ja Salla Savolainen: Tyttö joka muisti kaiken. Tammi 2009.

Kaupungin ihmiset on kiireisiä ja päivät toistuvat samalla rutiinilla. Yhtenä aamuna he ovat kuitenkin unohtaneet kaiken sen mitä kuuluu normaalisti tehdä. Yksi tyttö kuitenkin muistaa kaiken eikä kaupunki ole sen jälkeen enää entisensä. Tarina on hauska, nerokas ja ties mitä. Kirja oli liian lyhyt! Samasta tarinastahan olisi saanut jatkettua vielä vaikka mitä. Kirjassa on värikäs piirroskuvitus, johon on yhdistetty kollaasitekniikkaa. Tämä suomalainen kuvitus oli ilmeisesti mukana jo tanskalaisessa alkuteoksessa. Kyllä, tämä kirja kannattaa lukea!

2 kommenttia:

  1. Parkkisen Karhukirjeet ovat mielestäni ihan mahtavia, tähän kuvakirjaan en ollut niin innostunut. Tuo Tyttö joka muisti kaiken kuulostaa kiinnostavalta, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  2. Joo, Karhukirjeet on loistavia! :)

    VastaaPoista