sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Bookcrossing-esittely


Bookcrossingin alkuperäinen idea on laittaa kirjat kiertämään, luopua omista kirjoista ja "vapauttaa" ne jatkamaan matkaansa. Kirjat jätetään jonnekin julkiselle paikalle, josta joku voi ne löytää. Jokaisella kirjalla on oma BCID-tunnistekoodi, jonka avulla ne voi yksilöidä. Niiden matkaa seurataan jokaisen omassa päiväkirjassa. Ns. villeistä vapautuksista ei tule merkintöjä ja uusia jäseniä kovin usein, paitsi jos löytäjä on joku toinen crossaaja. Usein kirjat kuitenkin kiertävät vaikkei niistä mitään kuuluisikaan ja merkintä saattaa tulla vasta monen vuoden päästä. Niitä kulkee kuitenkin myös kädestä käteen kontrolloituina vapautuksina. Lisäksi kirjat kiertävät miiteissä ja erilaisten sivuston foorumilla järjestettävien aktiviteettien ansiosta.

Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole tie kirjahyllyn tyhjentämiseen: monet ovat huomanneet, että kirjojen hankkiminen ja saaminen on vain lisääntynyt. Osa aktiiviharrastajista on myös sanonut lopettaneensa kirjaston käytön, kun luettavaa riittää muutenkin. Bookcrossingin kautta olen itse tutustunut kirjoihin, joita en olisi muuten välttämättä löytänyt. Lisäksi olen tutustunut uusiin ihmisiin. Tätä kautta saattaa joskus saada uusia kirjoja nopeammin kuin kirjastosta, kun joku kirjan ostanut laiittaa sen kiertoon kertalukemisen jälkeen. Saman yksittäisen kappaleen lukijamäärä saattaa tällä tavoin myös kasvaa, kun se ei enää loju jonkun hyllyssä ja joku lukijoista todennäköisesti voi innostua ostamaan sen omaksi tai hankkimaan samalta kirjailijalta lisää luettavaa.

Monilla on harhaluulo, että harrastus olisi kallista. Tätä varten ei ole pakko hankkia uusia kirjoja, vaan voi vapauttaa edelleen omasta hyllystä löytyviä kirjoja tai toisten vapauttamia, joita itse on sattunut löytämään. Sivuston kaupastakaan ei ole pakko ostaa mitään, vaan kirjoihin tulevat bookcrossing-laput (joissa on BCID ja muita tietoja) voi tehdä itse tai printata netistä.

Bookcrossingfinland.net tarjoaa apuja esimerkiksi wikin ja itse printattavien suomenkielisten lappujen muodossa.

Edit 10.1.2013. Tällä hetkellä tuo ylläoleva linkki ei pelitä ja linkitän siksi tähän varalta toiset infot. Suomenkielisiä lappuja saa Boirinalta: sisäkanteen tulevia ja ulkokanteen. Suomenkielisen wikipedian artikkeli auttaa kanssa alkuun harrastuksessa ja kannattaa myös huudella bookcrossing.comin suomifoorumilla, jos kaipaa vinkkejä tai vaikka miittiaikoja.

4 kommenttia:

  1. Juuri mietin että minulla olisi muutamia kirjoja jotka voisin vapauttaa. Täytyy vihdoin käydä tuumasta toimeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, se on aika kivaa. :) (Pitäisi itsekin aktivoitua taas.)

      Poista
    2. Sain juuri ensimmäiseen vapautettavaan kirjaan laitettua laput, jee! Kiitos kun laitoit linkin. Bookcrossing on tuntunut vähän hankalalta, mutta sehän onkin itse asiassa helppoa! Nyt vain mietin, mihin ensimmäisen kirjan jättäisin.. Oletko Velma jättänyt julkiselle paikalle sattumanvaraisesti vai jonnekin tiettyyn "bookcrossing-hyllyyn"?

      Poista
    3. Olen aikoinaan jättänyt kirjoja paljonkin sattumanvaraisesti eri paikkoihin, mutta nykyisin jätän kirjoja useimmiten kirjastojen kirjankierrätyskärryihin, kun pidän niitä helppoina ja "turvallisina" paikkoina. Myös sitten esimerkiksi asemalle tai jonkun patsaan juurelle on helppo jättää kirja tai sitten kirjaston/museon/tms. aulaan/eteiseen.

      Poista